бамбукова четка

За бамбуковата четка

Повечето хора не отделят повече от няколко секунди, когато си купуват четка за зъби. Гледаме да е някоя позната марка, подходяща твърдост и да е на ОК цена. След това четката ни служи известно време и в последствие намира своя край на някое далечно място.

Това че не я виждаме, не означава че тя няма да е там още хиляди години след нас. “Една четка повече или по-малко едва ли е такъв голям проблем” – бихте казали. Но на практика става дума за десетки четки годишно само в едно домакинство и милиарди в световен мащаб. Обикновенно четките за зъби са изработени от трайни материали като полиетилен или полипропилен.

Какво може да се направи по въпроса? Отговорът е много логичен – да се произвеждат от по-лесно разградими и възобновими суровини. Именно затова бамбукът е предпочитан материал, защото е бързорастящ и без вредни вещества. Това че е растение го прави още по-предпочитан от пластмасата – произвежда кислород докато расте и създава рабони места за фермерите.

Единствената пластмаса в бамбукова четка са власинките, които представляват под 1% от нея, и могат да бъдат отделени с помощта на клещи. След това с чиста съвест можете да я компостирате или заровите в пръстта, където организмите ще се погрижат за останалото.

Рециклиране на бамбукова четка за зъби

Но за какво може да се ползва една бамбукова четка за зъби след като бъде пенсионирана:

  • почистване на неща в домакинството – фуги в банята, сифори и др.
  • почистване, смазване, боядисване на трудно достъпни места в работилницата.
  • за градинарски цели – правене на дупки за посяване на семена, колчета за разсада или за указателни табелки на растенията.
Как да използваме повтроно бамбукова четка