Списък на Седемте типа пластмаса

Седемте типа пластмаса

Светът е пълен с пластмаси. Независимо дали го осъзнавате, или не, на практика всичко, което виждате и използвате ежедневно, е изцяло или частично от пластмаса. Телевизорът, компютърът, колата, къщата, хладилникът и много други основни продукти използват пластмасови материали, за да направят живота ви по-лесен и прост. Всички пластмаси обаче не са еднакви. Производителите използват разнообразни пластмасови материали и съединения, всяко от които притежава уникални свойства.

По-долу са представени 7 от най-популярните и често използвани пластмаси:

  • Акрил или полиметилметакрилат (PMMA)
  • Поликарбонат (PC)
  • Полиетилен (PE)
  • Полипропилен (PP)
  • Полиетилен терефталат (PETE или PET)
  • Поливинилхлорид (PVC)
  • Акрилонитрил-бутадиен-стирен (ABS)

    Нека разгледаме по-подробно всяка от тези характерни пластмаси.

1. Акрил или полиметилметакрилат (PMMA)
Добре познат с използването си в оптични устройства и продукти, акрилът е прозрачен термопласт, използван като лека, устойчива на счупване алтернатива на стъклото. Акрилът обикновено се използва под формата на листове за създаване на продукти като акрилни огледала и акрилно плексигласово стъкло. Прозрачната пластмаса може да бъде оцветена и флуоресцираща, износоустойчива, устойчива на куршуми, устойчива на ултравиолетови лъчи, неогледална, антистатична и много други. Освен че е по-устойчив от стъклото и поликарбонатните плоскости, акрилът е седемнадесет пъти по-устойчив на удар от стъклото, по-лесен е за обработка и преработка и има безкрайни приложения.

2. Поликарбонат (PC)
Твърд, стабилен и прозрачен, поликарбонатът е отлична инженерна пластмаса, която е прозрачна като стъклото, и 250 пъти по-здрава. Тридесет пъти по-здрави от акрила, прозрачните поликарбонатни листове също така се обработват лесно, и се oформя термично или студено. Въпреки че е изключително здрава и удароустойчива, поликарбонатната пластмаса притежава присъща гъвкавост за дизайн. Поликарбонатната пластмаса се използва в голямо разнообразие от продукти, включително оранжерии, DVD, слънчеви очила, полицейски екипировки за борба с безредиците и др.

3. Полиетилен (PE)
Най-разпространената пластмаса на земята, полиетиленът може да се произвежда с различна плътност. Всяка различна плътност на полиетилена придава на крайната пластмаса уникални физични свойства. В резултат на това полиетиленът се използва в голямо разнообразие от продукти.

Ето четирите най-разпространени плътности на полиетилена:

Полиетилен с ниска плътност (LDPE)
Полиетиленът с тази плътност е пластичен и се използва за производство на продукти като пазарски чанти, найлонови торбички, прозрачни контейнери за храна, опаковки за еднократна употреба и др.

Полиетилен със средна плътност (MDPE)
Притежаващ повече полимерни вериги и следователно по-голяма плътност, MDPE обикновено се използва в газови тръби, термосвиваемо фолио, транспортни торбички, винтови капачки и др.

Полиетилен с висока плътност (HDPE)
По-твърд от LDPE и MDPE, пластмасовият лист от HDPE се използва в продукти като пластмасови бутилки, водопроводни и канализационни тръби, сноубордове, лодки и сгъваеми столове.

Полиетилен със свръхвисоко молекулно тегло (UHMWPE)
UHMWPE не е много по-плътен от HDPE. В сравнение с HDPE тази полиетиленова пластмаса е много по-устойчива на износване поради изключителната дължина на полимерните си вериги. Притежавайки висока плътност и ниско ниво на триене, UHMWPE се използва във военни брони, хидравлични уплътнения и лагери, биоматериал за тазобедрени, коленни и гръбначни импланти и изкуствени пързалки.

4. Полипропилен (PP)
Този пластмасов материал е термопластичен полимер и е втората най-широко разпространена, синтетична пластмаса в света. Широката му употреба и популярност са несъмнени, защото полипропиленът е една от най-гъвкавите термопластични пластмаси на планетата. Въпреки че PP е по-здрав от PE, той все още запазва гъвкавостта си. Той няма да се напука при многократни натоварвания. Издръжливи, гъвкави, топлоустойчиви, киселинноустойчиви и евтини, полипропиленовите листове се използват за производство на лабораторно оборудване, автомобилни части, медицински изделия и контейнери за храна. Това са само някои от тях.

5. Полиетилен терефталат (PETE или PET)
Най-разпространената термопластична смола от семейството на полиестерите, PET е четвъртата най-произвеждана синтетична пластмаса. Полиетилен терефталатът има отлична химическа устойчивост към органични материали и вода, и лесно се рециклира. Той е практически нечуплив и притежава впечатляващо високо съотношение между здравина и тегло. От този пластмасов материал се произвеждат влакна за дрехи, контейнери за храни и течности, стъклени влакна за инженерни смоли, въглеродни нанотръби и много други продукти, които използваме ежедневно.

6. Поливинилхлорид (PVC)
Третият най-произвеждан синтетичен пластмасов полимер, PVC може да бъде произведен така, че да притежава твърди или гъвкави свойства. Той е добре известен със способността си да се смесва с други материали. Например, разширените PVC листове са разпенен материал от поливинилхлорид, който е идеален за продукти като киоски, дисплеи за магазини и изложби. Твърдата форма на PVC обикновено се използва в строителни материали, врати, прозорци, бутилки, опаковки за нехранителни продукти и др. С добавянето на пластификатори, като например фталати, по-меката и гъвкава форма на PVC е във водопроводни продукти, изолация на електрически кабели, дрехи, медицински тръби и други подобни продукти.

7. Акрилонитрил-бутадиен-стирен (ABS)
Създаден чрез полимеризация на стирен и акрилонитрил в присъствието на полибутадиен, ABS е здрав, гъвкав, гланциран, силно обработваем и удароустойчив. Той може да се произвежда в диапазон от дебелини от 200 микрона до 5 mm с максимална ширина 1600 mm. С относително ниски производствени разходи ABS пластмасовите листове обикновено се използват в автомобилната и хладилната промишленост, но също така и в продукти като кутии, измервателни уреди, защитни шапки за глава, багаж и детски играчки.