Каква кутия за храна?

Каквото и да си говорим кутиите за храна са много удобно нещо – в тях можете да съхранявате продукти в хладилника, да си носите храна в училище, офиса или на планината. Като дойдат гости да им сложите някоя вкусна торта за вкъщи или топла супичка за после.

Предлагат се всякакви кутии – пластмасови, метални, от стъкло. Всички имат своите плюсове и минуси. Без да се замисляме често мятаме в количката комплект пластмасови кутии от Икеа за 4-5лв, защото старите сме ги раздали, омърляли са се или деформирали от топлината в съдомиялната. Дали това е устойчиво остава на заден план – все пак не ползваме еднократни кутии, макар че и тези не изкарват кой знае колко много време.

Затова решихме да напишем малък анализ на предлаганите на пазара варианти за съхранение и пренасяне на храна:

Пластмасови кутии
Пластмасовите кутии са леки, здрави и евтини. До тук се изчерпват положителните им качества. Често са изработени от материали, които не бихте искали в организма си. Пластмасите стареят и се амортизират, чупят се, дерат се и деформират в съдомиялна машина. Изключително неприятно е да се окаже капакът вече не прилепва добре и нещо се е разтекло в раницата ни.

Стоманени кутии
Кутиите от неръждаемата стомана са леки и здрави. Не взаимодейства с храни (и не променя вкуса им). Няма нужда да се притеснявате че топлината от ястието или миялната ще ги повредят или ще се надерат при миене с гъба. Някои модели кутии са със заключалки, а по-качествените имат силиконови уплътнения и не протичат. Предлагат се в различни разновидности и форми – от буркан за супа, по-малка кутия за храна за една порция, както и голям размер кутия за храна с разделител. Единственият им недостатък е по-високата цена, но тя се компенсира от това че могат да бъдат ползвани продължително време без опасност да се амортизират или счупят при нормална употреба.

Стъклени кутии
На пазара се предлат и стъклени кутии за храна с пластмасови капаци. Те също в голяма степен са произведени от материали, които не са опасни и не отделят микропластмаса. Даже могат да се загряват в микровълнова печка (без капаците). Стъклените кутии често се ползват за съхранение в домашни условия, защото са по-тежки от пластмасовите и металните, както и има опастност да се счупят ако се носят често навън. Друг плюс на кутиите от стъкло е че са прозрачни и може да се види съдържанието им без да се отварят. Цената им е съпоставима с тези направени от неръждаема стомана.