Как да пътуваме Zero waste?

Всички знаем, че туризмът е от големите източници на отпадъци. По-популярните дестинации страдат от прекомерно замърсяване в следствие на големия брой небрежни туристи.
Опаковани храни, вода в пластмасови бутилки, мокри кърпички, транспорт, настаняване – всичко това върви ръка за ръка с почти всяко пътуване. Все пак, с правилните трикове, е възможно чувствително да намалите отпадъците по време на път и по този начин да направите вашето приключение малко по-устойчиво.

Какво е Zero waste пътуване?
Животът с нулеви отпадъци е нарастваща тенденция сред по-осъзнатите хора. Няма нужда да се залъгваме – постигането на 0 отпадъци в ежедневието остава една утопична идея, която много малко хора достигат. Обаче много от тях са успели чувствително да намалят количеството отпадъци, което генерират.
Както в много други аспекти на ежедневието, е нужно преосмисляне дори когато става дума за пътуване. Пътуването с нулеви отпадъци насърчава хората да не използват еднократни опаковки, компостират и рециклират, така че боклукът да не се изпраща на сметищата.
Предложения и съвети за Zero waste пътуване

 • Многократна бутилка за вода
  Ако следите статиите ни, вероятно сте попадали на тази посветена на избор на бутилка. В нея сравняваме стъклени, платмасови и метални бутилки. Наш фаворит са неръждаемите бутилки за вода, защото са здрави, лесни за поддръжка и не променя вкуса на напитките, които се съхраняват в тях. Могат да се използват на практика неограничен брой пъти и най-голямата беда, която може да им се случи е да бъдат загубени. С тях намаляваме употребата на пластмасови бутилки за вода, които често срещаме разпиляни из красивите кътчета, които посещаваме.
 • Стоманена кутия за обяд
  Като планирате храненията си, вместо да купувате храна в движение (която често идва с еднократна опаковка и прибори), ще спестите разходи и излишна пластмаса на природата. Ние предпочитаме кутии от стомана, защото са здрави, леки и не протичат. За изпът тръгваме с нарязани плодове, сандвичи и дори супи, като с тях трябва да се внимава дали кутията се е затворила добре.
 • Стоманени сламки за напитки
  Сламките от пластмаса са един неприятен масов замърсител, защото не могат да се рецилкират. Въпреки че са забранени, все още доста заведения ги предлагат. Те лесно могат да бъдат заменени със стоманените сламки, които на практика са вечни. Събират се във всяка чанта и се почистват с малка четчица.
 • Термо чаша за кафе и други топли напитки
  Всеки почитател на кафето познава удоволствието да спре на бензиностанция или преди полет да изпие едно кафе. На практика това малко удовоствие е свързано с изхвърлянето на милиони хартиени или пластмасови чашки всяка седмица дори в нашата скромна страна. Разполагайки със стоманена чаша за кафе или други напитки, можете да замените еднократните чаши. Стоманената чаша е лека, удобна за носене и лесна за почистване.

Да пътуваш и да живееш стремейки се да намалиш отпадъците си не е никак сложно. Въпрос на личен избор е да решиш да промениш нещо в начина си на живот. Нека се опитваме всеки ден, заедно.